photo nav-deel1.png photo nav-deel2.png photo nav-deel3.png photo nav-deel4.png photo nav-deel5.png photo nav-deel6.png photo nav-deel7.png photo nav-deel8.png photo nav-deel9.png photo nav-deel10.png photo nav-deel11-neew.png

9 July 2011

Het licht zien

Heel veel huizen in Nederland zijn slecht verlicht. Zonde, verlichting is namelijk één van de belangrijkste eigenschappen van een huis. Het is essentieel dat je goede verlichting hebt waarbij je je activiteiten gemakkelijk kunt uitvoeren. Wat gebeurt er; er komt zo’n typische plafonnière, waar géén dimmer op zit en die alleen aan staat als de fotoboeken bekeken moeten worden. Zucht. Toen was daar de uplighter! Qua vormgeving strak en onopvallend maar je hebt er zoveel meer aan dan aan zo’n plafonnière. Het verlicht de hele woonkamer op een prettige sfeervolle manier en met een dimmer kun je zelf je hoeveelheid licht instellen. Ook is het aanbrengen van spots heel belangrijk. Een spot die precies boven de bank staat, daar ben je niet blij mee. Met de gordijnen open en de buren een paar meter verderop sta jij om half 10 ’s avonds, in de spotlight (letterlijk). Voorkom dit door een goed elektraplan te laten opstellen zodat de spots genoeg licht geven en op de juiste plaatsen worden aangebracht.

Dan komen we aan bij de man en de vrouw. In elk huis hangt een andere sfeer en verdeling van wat men in de avond graag doet. Gezinssituatie 1: De man zit ’s avonds na een lange dag werken onderuitgezakt voetbal te kijken. Zijn vrouw leest een tijdschrift. Gezinssituatie 2: De kostwinner (in dit geval de vrouw) wil graag genieten van haar dagelijkse porties soaps. De Huisman leest liever een spannend boek. TV kijken en een boek lezen, dit moet toch mogelijk zijn in één ruimte? Toch ontstaan er vaak irritaties omdat de één de felle 120 watt lamp irritant vindt en de ander geen zin heeft in zo’n klein leeslampje dat nooit blijft zitten. Oplossing: de uplighter én een goede leeslamp. Een win-win situatie.

Om terug te komen op het dimmer verhaal. Met Kerst wil je het al gauw gezellig maken. De lamp blijft uit en er komen kaarsen op tafel. Er ligt een stukje vlees op je bord maar het is zo donker dat je niet eens kan zien wat je nu eigenlijk eet. Je besluit toch het licht aan te doen, met als gevolg, een klap in je gezicht. Oplossing: kaarsen én een dimmer op de lamp.

Bij de slaapkamer is het een ander verhaal. Omdat je alleen ’s nachts in de slaapkamer bent is het onnodig (en onlogisch) om hier veel verlichting voor aan te schaffen. Zorg voor voldoende licht als je moet vouwen en strijken, en voor een beetje romantisch licht als je in bed ligt. Oplossing: een uplighter en twee bedlampjes.

Als we ons allemaal wat meer zouden verdiepen in verlichting zouden er een stuk minder energieslurpende huizen in Nederland staan. Met kerst zacht licht om je tournedos op te eten, romantisch licht in de slaapkamer voor een spannende nacht en misschien wel het allerfijnst, ’s avonds geen ruzie meer met je partner in de woonkamer. Heb jij het licht al gezien?


Liefs Lisa

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...