photo nav-deel1.png photo nav-deel2.png photo nav-deel3.png photo nav-deel4.png photo nav-deel5.png photo nav-deel6.png photo nav-deel7.png photo nav-deel8.png photo nav-deel9.png photo nav-deel10.png photo nav-deel11-neew.png

14 December 2011

BOTM #4: Alela Diane

BOTM: Oftewel "Band Of The Month" is een nieuwe maandelijkse column waarin ik verschillende bands en artiesten aan je voorstel. Ik laat je kennis maken met de geschiedenis en het ontstaan van de band, de cd's die ze hebben uitgebracht en natuurlijk een paar video's zodat je een impressie krijgt. Deze maand in BOTM: Alela Diane!



Oké, niet echt een band dit keer maar wel een artiest die gezien mag worden! Alela Diane Menig is geboren op 20 april 1983 in Nevada City (VS) en stamt uit een muzikaal gezin. Dit wordt op jonge leeftijd al flink gestimuleerd. Naast het koor op school waar ze in zat leerde ze zichzelf gitaar spelen en schreef haar eigen nummers over familie en de natuur. In 2003 brengt ze haar eerste zelfgeproduceerde album uit: "Forest Parade" die ze ten gehoren mag brengen tijdens concerten van haar vriendin tevens zangeres én harpspeelster Joanna Newsom. Een jaar later vertrekt Alela met haar band naar Europa en schrijft daar de nummers voor haar tweede album: "The Pirate's Gospel". Dit album is opgenomen in de studio van haar vader en werd uitgebracht door platenlabel Holocene Music. Een leuk detail van dit album zijn de handgemaakte hoezen die Alela samen met haar moeder heeft gemaakt. Twee jaar later wordt het album zowel in Amerika als Europa uitgebracht. Er verschijnen drie videoclips en het album krijgt goede recensies.



In 2007 staat Alela en haar band veel op de bühne in Amerika. Zo mochten ze het voorprogramma verzorgen van o.a. Iron & Wine, Akron/Family, The Decemberists, en Vashti Bunyan én staat ze dat jaar op het Green Man Festival in Wales (UK). Vervolgens tourt ze in 2008 door Engeland, Ierland, Frankrijk, Zwitserland, Nederland, Belgie en Duitsland én komt begin 2009 haar derde studioalbum: "To Be Still" uit. Ook dan staat ze vaak op het podium en geeft veel concerten in Europa. Daarnaast opende ze in een aantal shows in Amerika voor de country/folk band Blitzen Trapper.



Na al het touren van de afgelopen jaren neemt Alela even pauze in 2010 maar kwam dit jaar weer terug met een nieuw album: "Alela Diane & Wild Divine". Haar band Wild Divine bestaat uit zijzelf, haar vader Tom Menig en haar man Tom Bevitori. Ze zijn zojuist teruggekeerd van een intensieve tour door zowel Amerika als Europa. In juli 2011 stond Alela Diane & Wild Divine geregeld in het voorprogramma van de Fleet Foxes.



Tot zover alles wat je over deze waanzinnige singer/songwriter moet weten. Wij hadden de eer haar live te zien op zondag 9 oktober in ons all time stamcafé Patronaat in Haarlem. Dankzij onze deelname aan de Popkwis van Patronaat (21 september jl.) kregen we als prijs vier concertkaartjes voor een, toen nog onbekende zangeres. Eenmaal thuis zijn we kennis gaan maken met deze muziek en het sprak ons alle vier gelijk aan. Maar live werden we toch wel echt compleet verrast. Wat een fantastisch concert was dat zeg. Jammer genoeg hebben we daar geen foto's van gemaakt (daar baal ik nu echt van!) want dat was voor nu natuurlijk leuk geweest! De band was (heel onterecht) van de grote naar de kleine zaal verplaatst, maar dat maakte het concert niet minder leuk of goed. Alle bandleden gaven alles wat ze in huis hadden en de prachtige warme stem van Alela bracht me af en toe ijskoude kippenvel momenten. We mochten er dan dit keer gratis naartoe maar ik zou de volgende keer als ze in het land is zeker weer gaan. Het is het dubbel en dwars waard!



Uiteraard ben ik na het optreden bij verschillende mensen gaan polsen of zij Alela Diane en haar band kende. Tevergeefs, helaas. Dat vind ik echt heel jammer want zo iemand verdient gewoon een plek in onze hitlijsten. Maar ik geef het nog niet op! Ik hoop dat hiermee de eerste stap is gezet wat kan leiden tot een grote doorbraak van folkmuziek in Nederland.



Alela Diane by Lisa Greuter on Grooveshark

Dit was 'm dan, de allerlaatste BOTM van dit jaar! Ik hoop dat je wat wijzer bent geworden van al het nieuwe én oude muziek wat ik je aangereikt heb en dat je de artikels met plezier hebt gelezen. In januari verschijnt de eerste BOTM van 2012. Wie dat gaan worden is voor jullie een vraag en voor mij een weet ;-)


Liefs Lisa

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...